onsdag 17. mars 2010

Haku, Haku, Haku

Gjesp, Osaka-turneringen blir som alle trodde. Haku vinner og vinner. Vel, det gjør også kjempen Baruto. Kotooshu har alt tapt en av tre. Akk, ja. Uansett er ingen av kara fra Japan, men fra Mongolia, Estland og Bulgaria. Ikke rart av sumosjefene vil begrense antall utlendinger i hver sumostall.
Selv tro jeg sumosjefene tar fryktelig feil. De har begynt i feil ende, for å si det sånn. Med feil kjønn!! For i Japan får ikke kvinner barn nok. Ikke barn i det hele tatt. Om hundre er alt glemt, heter det. Om hundre år er det ikke flere japanesere enn her på prærien! Ja, om gutta ikke gjør noe mer enn å tenkte på seg selv.
For kvinner i Japan må slutte i arbeid når de gifter seg. Gjett hva det betyr. De holder ut som single damer så lenge de kan, det er jo til og med gøy! Noen gidder ikke en gang bruke tid på noe så trivielt som ekteskap, som jo faktisk mer er husholderske på døgnkontinuerlig vakt for ett stykk mannfolk.
Men noe skjer i Solens land. Den nye regjeringen har faktisk klart å få gjennom - et halvt år etter at den kom til makten - tilskudd, månedlig, til småbarnsfamilier. Tenk det jenter, "barnetrygd" innført i 2010! Ungdom skal til og med få gratis undervisning på videregående (offentlig da). Nå står bare barnehageutbygging igjen.
Hvordan kara tar dette, vet jeg ikke. Men er de kloke, så bør de se at med flere kvinner i arbeid, slipper kara så lange dager, og ikke dør lenge før tiden. Levetiden for et stakkars mannebein i Japan er vel 70 år!!! Kvinner lever til de nesten er 90!
Jeg tror sumosjefene må vente lenge, før det står en japanere på pallen med den enorme pokalen over hodet! Det straffer seg for et land og ikke ta vare på kvinnene sine!

Marito

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar